黄秋生“袋住先” 金句网上洗版

黄秋生颁「最佳导演」于台上3分钟的演辞掀整晚高潮,视频在社交网站洗版,有大赞:「靓抽呀!大飞哥」也有留言:「我要真…系睇你做司仪!」获秋生谦虚回应「多谢」!

「我要真…做司仪」

前晚秋生的演辞撑香港电影又隐喻政改,讲「袋住先」金句 。他说:「今晚真系好猛,系呀又系我,我仲企喺度㗎。香港电影人嘅生命力真系好顽强,我相信香港电影都系,金像奖都系。今日我嚟系颁最佳导演,依照往例被邀请都有个故事,本来系颁男主角,我话好吖,颁畀刘青云。佢话『佢今年两个提名窄啲啦』,我话两个提名梗系威水过一个提名,不如颁畀个无提名嘅好无?」当他说女主角要颁给阿Sa,但对方又说不能话事;秋生说:「自己生意都唔话得事,咁渣㗎!」

最后他提出自己未做过司仪,对方却指他说话太边缘、踩界好危险,万一讲错一两句连累他们被unfriend就不好了!秋生继续说:「唔得,我一定要做司仪…我要真…系做司仪!…不如咁吖,有商有量,试下最佳导演,袋住先啦…」

LIKE我们的官方面簿网页以获取更多新信息